LIC Assistant Administrative Officer (AAO) Exam 2016 Previous Questions

A) India
B) Sri Lanka
C) South Korea
D) Nepal
E) Bangladesh

Ans:- India [A]

2. The ‘BCCI Polly Umrigar’ Best Indian Cricketer of the Year 2014-15 Award was recently (January, 2016) awarded to
A) Virat Kohli
B) Rashi Dhawan
C) MS Dhoni
D) Deepak Hooda
E) Robin Uttappa

Ans:- Virat Kohli [A]

3. A joint venture agreement between Indian Railways and French company Astom was recently signed for supply of 800 high horsepower locomotives manufactured in India and to set up electric locomotive factory at Madhepura in the Indian state of
A) Jharkhand
B) Odisha
C) Chhattisgarh
D) Madhya Pradesh
E) Bihar

Ans:- Bihar [E]

4. The 7th joint military exercise ‘Lamitye 2016′ was recently conducted by Indian Army with defence forces of
A) Singapore
B) Saudi Arabia
C) Seychelles
D) Sri Lanka
E) South Korea

Ans:- Seychelles [C]

5. Regardless of the mode of payment t0 Government of India has now (from 1st January 2016) made it mandatory to quote PAN (Permanent Account Number) for all transaction in excess of
A) Rs. 2.50 lac
B) Rs. 1.50 lac
C) Rs. 3.00 lac
D) Rs. 2.00 lac
E) Rs. 1.75 lac.

Ans:- Rs. 2.00 lac [D]

6. Prime Minister Shri Narendra Modi recently (February, 2016) released the guidelines for operationalisation of the PMFBY at a ‘Kisan Kalyan Mela’ organised in the Indian state of
A) Uttar Pradesh
B) Haryana
C) Himachal Pradesh
D) Punjab
E) Madhya Pradesh

Ans:- Madhya Pradesh [E]

7. The ‘UDAY’ scheme recently launched by the Government of India focuses on improving operational efficiency at
A) Public Sector telecom companies
B) Electricity Distribution Companies
C) Public sector insurance companies
D) Public sector banks
E) Public sector undertakings

Ans:- Electricity Distribution Companies [B]

8. The Union Health Ministry has recently (February, 2016) announced a plan to eliminate Malaria from the country by
A) 2033
B) 2032
C) 2025
D) 2020
E) 2028

Ans:- 2033 [A]

9. The country’s first Braille-em-bedded express train has recently (January, 2016) been introduced. It will run on a biweekly basis between
A) Mumbai and Ahmedabad
B) Vadodara and Allahabad
C) Kolkata and Jaipur
D) Varanasi and Mysuru
E) Mumbai and Pune

Ans:- Varanasi and Mysuru [D]

10. Who among the following is the author of the book titled ‘The White Tiger”?
A) Chetan Bhagat
B) Anish Tripathi
C) Anita Desai
D) Salman Rushdie
E) Aravind Adiga

Ans:- Aravind Adiga [E]

11. The ‘Mahamaham Festival’ which is held once in twelve years was recently (February, 2016) held in
A) Kumbakonam, Tamila Nadu
B) Kochi, Kerala
C) Karvar, Karnataka
D) Kolkata, West Bengal
E) Kozhikode, Kerala

Ans:- Kumbakonam, Tamila Nadu [A]

12. The Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has recently (February, 2016) commissioned a 270 MW generation unit for the 540 MW (2×270 MW) coal – fired Goindwal Sahib Thermal Power Project of GVK, Power and Infra Limited located in the Indian State of
A) Uttar Pradesh
B) Haryana
C) Himachal Pradesh
D) Punjab
E) Rajasthan

Ans:- Punjab [D]

13. ‘Rajamani’ who recently (February, 2016) died in Chennai at the age of 50 years was a
A) well known journalist
B) well known music composer
C) famous architect
D) former minister and freedom fighter
E) veteran photographer

Ans:- well known music composer [B]

14. The Women’s Cricket World Cup in 2017 shall be hosted by
A) New Zealand
B) South Africa
C) England
D) India
E) Australia

Ans:- England [C]

15. ‘Sushil Koirala’ who died recently (February, 2016) at the age of 29 was the former Prime Minister of ______
A) Sri Lanka
B) Bhutan
C) Mauritius
D) Myanmar
E) Nepal

Ans:- Nepal [E]

16. With a view to suggest measures to help the members of ‘Central Board of Film Certification (CBFC)’ to understand the nuances of film certification, the Government of India has set up a panel (to revamp censor board) headed by filmmaker
A) Adoor Gopalakrishnan
B) Anmol Parikar
C) Amitabh Bachchan
D) Shyam Benegal
E) Prakash Jha

Ans:- Shyam Benegal [D]

17. With a view to facilitate Japanese Corporates looking to invest in India. State Bank of India has recently launched a first-of-its-kind initiative by setting up a ‘Japanese Desk’ . This ‘SBI Japan Desk’ it based in
A) Tokyo
B) New Delhi
C) Kolkata
D) Yokohama
E) Mumbai

Ans:- New Delhi [B]

18. American multinational technology company ‘Apple Inc.’ headquartered in California has recently (February, 2016) announced that it plans to set up its technology development centre outside the United States in India’s
A) Hyderabad, Telangana
B) Kochi, Kerala
C) Bengaluru, Karnataka
D) Pune, Maharashtra

Ans:- Hyderabad, Telangana [A]

19. The 183rd ‘Indian Science Congress’ 2016 was recently (January, 2016) held in
A) Margaon, Goa
B) Mount Abu, Rajasthan
C) Mysuru, Karnataka
D) Madurai, Tamil Nadu
E) Mumbai, Maharashtra

Ans:- Mysuru, Karnataka [C]

20. In order to raise awareness of its many benefits the UN Food and Agricultural Organisation (FAO) has announced the year 2016 as the ‘International Year of
A) Pulses
B) Potato
C) Peanuts
D) Purple Rice
E) Pepper

Ans:- Pulses [A]

21. Every year 25th April is observed all over the would as the
A) World Radio Day
B) World Diabetes Day
C) World Malaria Day
D) World Health Day
E) World Haemophilia Day

Ans:- World Malaria Day [C]

22. The host of the 8th annual BRICS summit is
A) Russia
B) China
C) India
D) Brazil
E) South Africa

Ans:- India [C]

23. With a view to set up an LCD manufacturing unit at an investment of USD 10 billion Anil Agarwal owned ‘Twinstar Display Technologies’ has recently (February, 2016) signed an agreement with the state Government of
A) Andhra Pradesh
B) Gujarat
C) Telangana
D) Maharashtra
E) Karnataka

Ans:- Maharashtra [D]

24. The largest single-location 6 MTPA capacity Greenfield Steel project has recently (November, 2015) been commissioned in Kalinga Nagar steel plant in the Indian State of Odisha, was commissioned by
A) Tata Steel
B) Steel Authority of India
C) Jindal Steel and Power Limited
D) Bhushan Power and Steel Limited
E) Essar Steel Limited

Ans:- Tata Steel [A]

25. The men’s singles category title at the ‘Brisbane International Tennis Tournament 2015′ was won by
A) Roger Federer
B) John Peers
C) Marin Cllic
D) Milos Raonic
E) Giles Simon

Ans:- Roger Federer [A]

26. As per the 2015 revision of the UN World Population Projections the World population in 2030 is projected to be
A) 7.9 billion
B) 9.5 billion
C) 9.1 billion
D) 8.5 billion
E) 9.9 billion

Ans:- 8.5 billion [D

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: